Tartalom
Előszó
Bevezetés

I. Kényelem és környezet
Az ember kényelme
A táj kényelme
Kitekintés: az éghajlatváltozás Magyarországon, (Szalai Sándor)

II. Napernyő alatt
Az erdők szerepe a környezeti feltételek kiegyensúlyozásában
Az erdő az ember otthona
Egymásra vagyunk utalva

III. Szomját oltja a Természet
Az éltető és hüsítő víz
A modern vízgazdálkodás hatása a környezetre
Újratermelt árvízi problémák - beletörődünk, vagy változtatunk
Víz nélkül? A bőség zavara és az aszály

IV. A megoldás lehetőségei
Felhívás
Mit tehetek a házam táján?
Közösségi szerepvállalás
Tájátalakítás (táj-visszaalakítás)
Új értékrend

V. Zárszó
A folytatás
Hivatkozások

A hátsó borítóról:
Sokan azt remélik, hogy az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság problémáival majd megküzd az állam, a szakértők, a nemzetközi szervezetek, a környezetvédők vagy a megfelelő jogi szabályozás, és biztosítják, hogy mi élhessünk úgy, ahogy eddig, vagy ha lehet, egy kicsit jobban.
Csalódni fognak. Semmiféle törvény, szervezet, állam vagy civil szerveződés nem tudja megvédeni a Föld sérülékeny élo rendszereit helyettünk. Ne álltassuk magunkat, ezek a problémák nem tőlünk messze, egzotikus tájakon jelentkeznek, és nem mások - a növekvő népességu harmadik világbeli országok vagy a túl nagy lábon élő amerikai polgárok - tehetnek róla, hanem mi magunk.
Nekünk, állampolgároknak, közösségeknek rá kell döbbennünk, hogy rajtunk is múlik, merre fordul a világ sorsa. Ez a könyv néhány egyszerű összefüggésre igyekszik felhívni a figyelmet: például milyen következményei vannak folyóink gátak közé szorításának, az árvizek vízbősége gyors levezetésének, erdeink letermelésének, átalakításának, városaink, beépített és burkolt területeink gyors terjeszkedésének, a helyi, úgynevezett mikro-klimatikus viszonyok megváltoztatásának.
Folytathatjuk környezetünk felélését, azonban erre nem sokáig lehetünk büszkék. Szembe kell néznünk önmagunkkal, és vállalnunk kell a kihívást, hogy megfordítsuk az események irányát. Erre is van esély, mindössze támogatnunk kell hozzá a felépülést segítő természetes folyamatokat.
Szövetségesünk a Természet, csak együtt kell működni vele.

A könyv főbb adatai:

165x235mm, 96 oldal, puha fedéllel
58 színes fényképpel, 21 ábrával
ISBN: 963 21 8669-9
Ára: 1680 Ft.
A Palocsa Egyesület és az Ekvilibrium Kiadó közös kiadása


 


Rövid ismertető:

Téma
Éghajlatváltozás? Igen, létezik, tudomásul vesszük, ma már kevesen vitatják a tényeket. Ki is jelöltünk egy bűnbakot, a széndioxidot. De tegyük fel másképp a kérdést: Éghajlatváltozás, vagy éghajlat változtatás? Ez már szokatlanabb felvetés, és nehezebb is felsorolni mindazt, amit megváltoztattunk magunk körül, aminek hatása van a környezetünkre. Pedig a környezeti gondok és az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák - a biológia nézőpontjából - alapvetően egyszerűek. Lelaktuk a Földet. Önszabályozó rendszereit jelentősen meggyengítettük.
Hogyan kell élnünk, gazdálkodnunk, gondolkodnunk ahhoz, hogy megőrizzük saját magunk, és az utánunk következők számára életünk színterét, a Földet? Erre a kérdésre sok régi civilizáció sem tudott válaszolni, kísérleteik sárga lenyomata, a sivatag jól látszik a Földgömbön.
Ez a könyv egy új, kialakítandó kép két elemét vizsgálja meg közelebbről: milyen fontos a víz, a vízpára, valamint a felszínt védő, de számtalan más fontos szerepet is betöltő növényzet, kiemelten az erdők szerepe.
Előzmények
A könyv témája és gondolatmenete egy előadássorozat keretében alakult ki, amely a Kárpát-medencében érzékelhető ökológiai változásokat mutatja be. A Palocsa Egyesület 2004-2005 során az ország számos pontján elhangzott előadásaiból formálódott ki egy ismeretterjesztő, szemléletformáló program, amely az ember és környezete kapcsolatát mutatja be, elsősorban képek felhasználásával.
A szerző
2003-tól a Palocsa Egyesület elnöke.
Mérnök-közgazdász, főállásban projektvezető, vezetési tanácsadó az Oracle-nél. .

Ízelítő oldalak a könyvből (letölthető):

Minta oldalak Az állományok mérete
Bevezető (8-13 old.) pdf (648 KB)
Éghajlatváltozás Magyarországon (30-31 old.) pdf (132 KB)
Felhívás (72-73 old.) pdf (271 KB)
Zárszó - A folytatás (90-91, 94-95 old.) pdf (367 KB)

Kapható: lásd a "Kapcsolat" menüpont alatt www.ekvilibrium/kapcsolatok.html